Sunday, July 10, 2011

Kisah Siti dan Farid

Aku nak cerita mengenai seorang kawan kepada kawan aku..name dia Siti Nurhaliza (bukan name sebenar)..dia dah pun mempunyai boyfren aka kekasih hati..satu hari, Farid Kamil (bukan name sebenar), member satu kolej dengan Siti datang tanye2 dan merisik2 Siti..mencuba nasib orang melayu cakap..

Bukan untuk Farid..tapi untuk abang Farid yang dah lama membujang..kata Farid, abang dia terbekenan kat Siti time Siti datang beraya di rumahnya tahun lepas..kalau Siti setuju, rombongan keluarga Farid akan datang untuk merisik Siti..Siti mintak dia diberi masa untuk berfikir..Farid pun menunggu dengan sabarnya..mane tau kot2 dapat jadikan kawan dia ni menjadi akak iparnya..

Satu hari, Siti mengambil keputusan untuk berbincang dengan Farid mengenai pertanyaan Farid sebelum ni..Farid dengan berdebarnya menunggu jawapan Siti (macam dia pulak yang nak kawen..ahaha!)..akhirnya Siti bersetuju dan Farid pun melompat2 kegembiraan..

Sekarang ni Siti dan abang kepada Farid dah pun bertunang..menunggu masa je diijab-kabulkan..

Hoho! Melampau2 aku mengarang..pusing bukan main jauh lagi sampai 80% dari cerita ini adalah rekaan semata2..ahaha! "Main point" yang aku nak sampaikan dalam cerita ni sebenarnya:

1) Apa yang perempuan mahukan adalah keikhlasan dan cinta yang halal iaitu selepas berkahwin..wahai kaum laki..berjumpalah kamu dengan ibu bapa si dia untuk menunjukkan keikhlasan dan tanda kamu menghargai si dia..

2) Perempuan yang dah ade boyfren, tak semestinya tak terbukak hati pada laki lain..tak salah jika kamu mencuba.. ;)

3) Dan akhir sekali, jodoh pertemuan perpisahan dan takdir kita di tangan Allah..kita hanya mampu merancang dan Allah yang menyusun takdir untuk kita.. ;)

Salam sayang,

13 comments:

HonEyBuNNy said...

setuju msg yg nak di sampaikan tu..hehe..

ila pun masih mencari cari cari dan terus mencari yang terbaik untuk di bakal imamku...hehe...

ainz said...

Teruskan berdoa..Allah sentiase mendengar..semoga kita bertemu imam yang soleh buat kita satu hari nanti.. ;)

syahira ariff said...

ala kesian farid
dia yg usaha nk satukan
dia plak xde heroin
=p

ainz said...

Time tu Farid still studi n single lagi..takde gf..huuu..xtau la sekarang ni dia dah ade gf ke blum.. ;p

nas said...

ajal n maut n jodoh ditangan tuhan
aku pasrah
aku pun xde awek lagi nih
bukan xterbukak hati
tp belum terjumpa yg special :P

ainz said...

huhu...ko muda lagi..rilex,la..lagipun laki senang mencari..takyah susah2 tunggu..

nabilah_2908 said...

kesungguhan abang Farid itu la yg buatkan Siti terima lamaran tu kan..

dr tunggu sang kekasih yg umur dah tua..tapi masih nak main-main..masih tak merancang dan buat persediaan tuk masa depan... kononnya masih belum puas enjoy life bujang...hmmm...

ainz said...

btul cakap nabilah..perempuan takde mase nak tunggu lama2..umur semakin lanjut..dah masanya kita fikir masa depan..tak puas lagi ke enjoy time studi dulu??

aliesha kirana said...

owh, ingtkan siti ngan farid.. huhhuhu..xpelah..jodoh die ngan abang farid. hehe..

ainz said...

Saya tak kenal abang Farid..so, cerita pasal Siti dan Farid jela.. ;p

ciK LyndaWawa igUana said...

cinta lama jgn dikenang..klu dikenang sakit.tak slahkan klu kluar sebagai kawan?

ciK LyndaWawa igUana said...

ala..sekarang kan dah ade air asia..fire fly yang murah..anytime leh pegi..hohoho.....bile nak kawen?

ciK LyndaWawa igUana said...

saya takde org nak.=\