Friday, August 12, 2011

Hampeh!

Weekend haritu balik kampung, tak banyak sangat cerita..hari sbtu kat umah memang takde orang sebab pergi ziarah rumah atuk iwan..lepas sahur pagi sabtu tu, terbukak satu cerita:

Pakcik: eh! kenapa name si mirul ni lain ni..universiti salah eja,ke??
Aku: takde,la..memang camtu nama dia..Muhammad Amirul Syahmi
Pakcik: bukan Muhammad Amirul Syahmil, ke??
Aku: owh! Panjang cerita nye tu..

Kisah bermula ketika mirul buat kad pengenalan (IC)..dapat je IC, kitorang pun pelik..kenapa nama mirul salah eja,ni? boleh pulak tertinggal huruf "L"..hurm..makngah (aka mak mirul) pun pegi pejabat pendaftaran untuk buat report pasal tersalah nama ni..

Sampai je di pejabat pendaftaran, pendaftar tu menerangkan pada makngah; dalam sistem, nama dia memang Syahmi dan takde L.."Abis tu yang dalam surat beranak ni ade pulak huruf L! " Ujar makngah tak puas hati..pendaftar tersebut membelek surat beranak mirul lalu berkata:
"Owh! Ini tambah sendiri, puan.."

Makngah pulang dengan perasaan geram dan bertanya pada pakngah.."Ayah tambah huruf L dalam surat beranak mirul,ek??" Pakngah hanye tersengeh..

PS: 12 tahun pakngah berjaya simpan rahsia ni tanpa diketahui sesiapa..hebat2..huuu

Hampeh!

9 comments:

aliesha kirana said...

hahaha..boleh pulak jd mcm tu eh? jd makngah xtau ah slme ni nama anaknya ditambah L? heeheh

ainz said...

Yup! Dia tak tau..hehe..

ILA HonEyBuNNy said...

hehe..

komfom makngah marah kan...saboor ja la pakngah neh..

lama lak tu baru pecah rahsia...ehheh

ainz said...

nak marah pun tak guna, ila...bende dah jadi..huhu

Aida Azryn said...

haha.. gitu kisahnye. XD LOL

nabilah_2908 said...

hahahaha...boleh la pulak tambah sendiri...

tp yer la..surat beranak dulu kan tulisan tangan...skrg ni je computerized ;)

ainz said...

Nabilah:
Tulaa....sy nye surat beranak pun main tulis pakai pen je..huhu

sukasuki said...

hahaha. saya bru baca ni. lawak2.. mcmni pon ada eh..yg penting pak ngah tu konfiden.

ainz said...

Ahahaha...pakngah memang slalu je over confident..blum lagi dengar dia cerita penah satu u dengan bill clinton..ahaha! ;p