Monday, July 4, 2011

Badak Berendam

Salam Isnin semua! wahhh...ramai betul yang bersemangat di pagi Isnin! terutamanya Nabilah.. pagi-pagi lagi dah wish Happy Monday kat aku..thanks, dear.. ;) semangat aku kini kembali sedikit demi sedikit..sangat bertuah ade korang-korang semua yang tak jemu-jemu menaikkan semangat aku setiap hari..sangat-sangat tak terbalas jasa korang..thank u so much! :)

Semalam aku baru je pulang dari Melaka..biasa, la..bila nak balik PJ je rase sangat berat..huhu..aktiviti aku kat Melaka sangat penuh sampai terasa masa berlalu sangat pantas..antara aktiviti yang aku buat adalah Projek Badak Berendam..ahaha..semalam aku amik tender projek ni disebabkan aku agak rajin buat kuih..kalau lauk pauk karang, lain pulak jadi nye..hohoho..

Badak Berendam

Bahan (A) - Kuah santan:
Santan
Air
Garam
sedikit tepung gandum

Bahan (B) - Inti kelapa:
2 ketul gula kabung
2 biji kelapa
Gula pasir (secukup rasa)
Daun pandan

Bahan (C) - Kuih :
Tepung pulut
Air suam
Garam (secukup rasa)

Cara-cara:

Untuk kuah santan:
1) Masukan santan + air + garam + sedikit tepung gandum (untuk tambah likat pada kuah)
2) Kacau sampai menggelegak
3) Siap!


Pastikan betul-betul masak supaya mengelakkan kuih cepat basi

Untuk inti:
1) Cairkan 2 ketul gula kabung bersama2 daun pandan
2) Bila dah cair,masukan kelapa dan gula pasir
3) Jumlah gula secukup rasa
4) Kacau hingga sebati
5) Siap!


Gula Kabung


Masukan kelapa dan gula pasir setelah gula kabung cair


Dah jadi inti!

Untuk bahagian kuih:
1) Tepung pulut + air suam (yang telah dilarutkan dengan garam)
2) Uli sehingga menjadi adunan seperti ini


Adunan tepung pulut

Gabungan
1) Bentukkan kuih bulat2 dengan inti kelapa di bahagian dalam
2) Rebuskan kuih tadi
3) Tunggu sehingga terapung (tanda dah masak)
4) Masukan dalam kuah santan
5) Siap!


Rebus macam korang buat kuih buah melaka..
Bila dah timbul tu tandanya dah masak!


Kuih yang dah siap tadi dimasukan ke dalam kuah santan


Dah siap!

Sesiapa yang suka durian, nak letak durian dalam inti badak berendam ni pun boleh..memang menambahkan sesedapannya..agak leceh sikit buat kuih ni sebab banyak sangat step..tapi penat tu akan hilang bila dah siap dan rasanya yang sangat sedap!heee...


Sedap,tau! jangan lupa mencuba!

With Love,

8 comments:

nabilah_2908 said...

hmm...biasanya jumpa kuih ni time bulan puasa... ;)

kalau kita warnakan pun boleh kan..? (^_^)

d_tieah said...

Kitorang panggil ni kuih bom.. Dia warna hijau.. Pastu kat luar dia tabur jugak kelapa yang telah diparut..


Entry Terbaru 1 : Titah Khas Agong Mengenai Perhimpunan Haram 9 Julai
Entry Terbaru 2 : Sokong Bersih Tapi Tak pernah Mengundi

ainz said...

nabilah:
boleh je warnakan..tapi kitorang biase buat warna putih.. ;)

tieah:
tabur kelapa kat luar? ade kuah santan jugak,ke? tak berterabur ke kelapa tu dalam kuah santan nanti? huuu...

biasa kuih yang tabur kelapa kat luar dan berwarna hijau tu kitorang panggil buah melaka..tapi dalam dia bukan inti kelapa..inti gula kabung..lain tempat, lain cara..kan? ;)

aliesha kirana said...

cm sedap lemak brkrim je ni..hehehehe

ainz said...

AK..cuba,la..memang lemak berkrim.. ;)

HonEyBuNNy said...

wahhhhh...

nak mencuba la bila ada dekat rumah neh...

macam sedappp ja tu tgk...

ainz said...

Ade orang tu dah smpai kedah,kan.. ;p ape tggu lagi..buat jangan tak buat..hee

syahira ariff said...

miss u dear
hee gula kabung tu gula melaka ker?