Wednesday, June 22, 2011

Gangguan Bekalan Air

Salam...

Pagi- pagi lagi aku dah dikejutan dengan berita ketiadaan bekalan air kebanyakan kawasan di sekitar Klang Valley dan Selangor..bukan sehari, okay?? tiga hari! amik ko! punya lah risau nya hidup aku..Allah je yang tau..aku nak ilangkan risau aku dengan menegur seorang sahabat baik aku di gtalk..boleh pulak dia buat lawak..hadoiii...sengal tul..takpela..sekurang-kurangnya terubat sikit risau aku..



Untuk information korang, ade beberapa tempat yang dikatakan akan terjejas..moh kita tengok tempat tu:


Click untuk melihat gambar dengan jelas..

Orang ramai diminta menyimpan bekalan air dan menjimatkan penggunaan air..sila gunakan air secara berhemah..kat bawah ni aku share sikit tips untuk menjimatkan air:

  1. Tumpang mandi di rumah kawan atau datang awal ke ofis..mandi di ofis je..
  2. Jangan masak.. makan kat luar.. jimat air untuk cuci tangan dan basuh pinggan..
  3. Solat di Surau/Masjid.. jimat air untuk berwuduk..
  4. Maximum kan penggunaan tandas awam..
  5. Jangan siram pokok bunga..
  6. Tadah air hujan..
Errk! boleh ke aku buat tips2 di atas...memang tak boleh, laaaa....ahahahaha! Tapi syukur Alhamdulillah kawasan perumahan aku tak tersenarai dalam senarai di atas.. tapi perlu mengambil langkah berjaga-jaga jugak..jangan nak senang-senang hati je nak perabihkan air..

Korang nye kawasan camne? terkene tak? hurm....

Sumber:
Kosmos ; The Star ; CariGold


Blur sudah...

3 comments:

nabilah_2908 said...

ramai yg mengelur sbb tk diberi tahu dgn lebih awal...

tp ok la sekurang2nya ada jgua pemberitahuan..

mcm kt Melaka..tup2..xde air je....bila buka FB SAMB baru la ada pengumuman yg ada paip pecah...

yg best..boleh di katakan tiap2 minggu ada kes paip pecah...apa kes...? tension tau..lagi2 bila kena time hujung minggu....

ainz said...

owh! melaka selalu jadi..tapi sekejap je..tak lama macam ni..tapi alhamdulillah SYABAS akan menghantar bekalan air dari satu kawasan ke satu kawasan yang lain.. ;)

sukasuki said...

hehehe..walau pun kawasan umah x tersenarai..tp umah sy xde air jugak minggu lepas...

tips2 di atas tu sgt relevan..cuma mmg kena berjimat la penggunaan air itu