Friday, October 8, 2010

Moai : Penunggu Pulau Easter

Salam..

Harini, takde ape yang special..ain just buat rutin harian di rumah cam biase dan menyiapkan kerja2 yang terbengkalai : INI..banyak lagi yang tak siap..so, malam ni memang kene stay up buat keje...kalau boleh nak siapkan cepat sebelum dapat kerja.. (bos..sabar,k..aku tengah bertungkus lumus, ni...)

Sambil2 nak ambik mood sambung keje, jom kita buat perkongsian ilmu sikit..ain nak share dengan korang salah satu bende pelik di dunia...sebelum ni ain ade kupas mengenai Stonehenge...harini kita bincang pulak mengenai Penunggu Pulau Easter..


[Hensem tak aku?ngeh3..]

Pulau Easter adalah salah satu pulau yang paling terpencil di dunia.. pulau ini telah ditemui oleh seorang pengembara belanda lebih kurang 1200 tahun dahulu.. ketika pengembara belanda tiba, Pulau Easter tidak mempunyai pokok yang tinggi, mempunyai tanah yang tidak subur untuk tanaman, tiada tumbuhan untuk dijadikan makanan..


[Menikmati matahari terbenam...]

Yang ada ketika itu cuma ribuan tikus mondok dan penduduk yang separa kebuluran.. apa yang menarik mengenai pulau Easter ni adalah Moai; Patung Pulau Easter.. Moai terletak 2,400 batu dari pantai Chile dan 1,400 batu dari pulau lain yang berdekatan..


[Lebih kurang 600 Moai dijumpai di Pulau Easter]

Kebanyakan Moai mempunyai berat 70tan hingga 90tan.. Moai yang terberat pernah dijumpai adalah seberat 270 tan dan dianggar sekurang-kurangnya tenaga 500 orang manusia digunakan untuk mengangkatnya.. secara logiknya, tiada cara untuk penduduk Pulau Easter dapat mengangkat patung yang seberat ini.. terlalu banyak persoalan yang diajukan mengenai Moai ini..antaranya:

  1. Mengapa patung–patung gergasi ini dibina?
  2. Bagaimana manusia pada zaman silam dapat mengangkat dan membina patung–patung yang beratnya mencecah 270 tan seunit?
  3. Apakah simbol di sebalik patung–patung gergasi Pulau Easter?
  4. Siapakah warga tamadun Pulau Easter? Dari mana mereka berasal dan ke manakah mereka menghilang?
Mungkinka Moai ini adalah perkuburan bagi penduduk Pulau Easter? ataupun mungkinkah ukiran pemerintah-pemerintah agung mereka? ataupun sebagai simbol kekayaan penduduk? ataupun tempat pemujaan? ataupun sebagai pelindung mereka? tiada siapa yang tau..

Wallahualam...

Rujukan:
Wikipedia
Jamtangan
Mysterious Places

P/S : Dah2..pegi sambung buat keje..kang tak siap2 pulak..


Semangat2!

12 comments:

HonEyBuNNy said...

tertanya jugak lah ila pun....mungkin dlu ada pnduduk kot sna...heheh..jom2 kita sesama ciapkn esmen kita....ngeh3

nas said...

perghh..nice gak pulau easter nie...pernah gak dengar namanya...batu tue pun pernah tengok....nice,,rupenye batu2 tue dari pulau nie...tapi rase cm orang ukir je,

eik`S noName said...

la...patung nie bkn manusia buat la...burung yang buat...die ingt nak buat sarang die, last2 jadi patung...kah34
jgn caye ye...kih3

Mr Noble said...

ni makhluk kepala bercakap kat night at the museum :p

ciK LyndaWawa igUana said...

cantek gak patung2 ini bersusun...nak turut bersusun sebelah dia laa.....hehe

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

mesterinya tak terungkai

Along Tapa said...

aku berfikir secara logik dan luor kotak....mungkin patung tu dicipta masa perang...nak menakutkan musuh yang serang dari laut...sebab kalo tengok dari jauh, nampak penduduk pulau easter tu ramai dah tunggu kat sana...dah tu sekor2 kepala besor lak tu...

Gorengbaek - Mari membudayakan bahasa melayu

nabilah_2908 said...

hmm...boleh pakai juga teori en along itu...kiranya org2 dulu..kuat2 la..berat oo batu tu.. ;)

ainz said...

ila,
yeah! jom2..semangat ni..semlm stu hari ain buat asgmnt..xtau la malam ni bleh abis ke idak..hee..pastu nak kene tnye bos..kalo dia nak ubah ape2,kene buah la..

nas,
yup..mmg itu satu ukiran orang..tapi still menjadi misteri..

esyad,
kamu ni..sempat lagi buat lawak...hehehe...pandainye burung tu buat sarang.. ;p

ainz said...

noble,
yup..tepat skali..dum dum..suke makan gum gum..heeee..comel!

wawa,
jom! kita join skali.. ;p

brutal solo,
yes u r rite!

ainz said...

Along Tapa,
ade betul jugak ape yg ko ckp tu..tp..yang menjadi tanda tnye nye...cane org zaman tu bleh alihkan moai yg besar n berat tu..

mungkin teknologi manusia time tu dah tggi..sape tau..kn? wallahualam..

Nabilah,
ain xrase derang angkat manual..mesti ade sumthing ni...hurm..

Anna Boleyn said...

hana suka topik ni... tu lah tertanya2 jugak kan. unik!