Monday, July 25, 2011

Manggis Merajuk

Dua tiga minggu ni post Hafizah di FB buat aku sakit hati..lunch buah-buahan la...kekenyangan makan buah-buahan la...tak boleh bangun..kenyang sangat laa..mane boleh tahan! petang sabtu, agak2 dah redup sikit, aku terus serbu umah Hafizah..aktiviti kami petang itu adalah mengait manggis..hehehe...

Kita hanya perlukan galah..botol plastik yang dikerat dua..kemudian botol tu diikatkan di bahagian atas galah..untuk mengait, kita just masukkan manggis yang dah masak ke dalam botol dan gegarkan je..manggis akan jatuh dalam botol tanpa cedera parah..itu la kegunaan botol plastik..bila manggis tak cedera, kita boleh simpan lagi lama! heee..aku pasti korang pun penah je buat aktiviti ni..mungkin cara kita je berlainan..

Teringat masa kecik-kecik dulu..tak sabar sangat nak tunggu galah..nak panjat, takut..aku pun goncang,la pokok manggis yang penuh dengan buah yang masak ranum..ade rezeki, buah jatuh..tiba-tiba dari belakang ade satu suara sound aku..(arwah opah rupanye..fuhh!) opah cakap jangan goyang-goyangkan pokok..nanti dia merajuk tak mau berbuah lagi..errrkk? yeke?? takut pokok manggis merajuk punye pasal, aku tak buat dah..sabar je menunggu galah..ahahaha!


Manggis sejuk! Ruginyee sape yang tolak tuah tuuu... ;p

Sambung cerita, balik je rumah..bersihkan manggis yang aku kait tadi..masuk dalam bekas dan letak dalam freezer..hohoho! memang sedap makan manggis yang sejuk! pastu perut aku pun sakit akibat makan manggis + durian + rambutan dan mangga semalam... :S


With Love,

6 comments:

nabilah_2908 said...

sama lah kita Ain...melantak buah-buahan ni semalam...

tekak dah perit dah ni...bertahan je....jgn la time pose nnti baru nak demam... :)

ainz said...

Err..sakit perut makin teruk nmpaknye ni.. :S

aliesha kirana said...

waaa sedapnyaa..gebunyaa putihnyaa..yummy!

ILA HonEyBuNNy said...

eh yunk...

jangan makan campur2 manggis rambutan n durian..bahaya tu...hehe

ila pernah makan..pening kepala gila2 tau...sejak tu xberani campur makan buah dah...

ila suka gila manggis...ehhe

ciK LyndaWawa igUana said...

wah..sedapnya....

ainz said...

AK:
Baru kluar dari freezer tuu..memang sedap!

Ila:
Errkk! Dah terlambat nak nyesal..selamat telan dah pun..huu..masih sakit perut,ni!

WaWa:
Jom3! Join kait manggis sekali..seronok,tau! ;)