Wednesday, August 25, 2010

Biskut Raya (Part II)

Holaaa..harini ain nk bagi kamu semua resipi rahsia biskut coklat rice ain..(atas permintaan syahira) hee..korang bleh try buat satu adunan dlu..rase..kalo ok,truskan..kalo tak ok, korang boleh la makan kat depan tv je,k..hee..

-rupa sebenar biskut coklat rice..hehe..

Biskut chocolate rice

Bahan-bahan:

250g buttercup
2 biji kuning telur
1 cawan brown sugar
1 cawan self-raising flour
2 cawan tepung gndum
1 cawan milo
1/2 sudu kecil baking powder
1 1/2 cawan chocolate rice
Paper cup kecil

Cara-cara:

1. Pukul butter smpai kembang.
2. Masukkan kuning telur.
3. Masukkan brown sugar sikit demi sikit.
4. Masukkan baking powder.
5. Masukkan milo.
6. Masukkan tepung gandum.
7. Masukkan self-raising flour.
8. Masukkan coklat rice - gunakan senduk kayu untuk gaulkan supaya coklat rice tak patah.
9. Masukkan ke dalam paper cup dengan menggunakan garfu kecil.
10. Bakar

Ain dah 3tahun berturut2 buat biskut ni untuk raye..so far, mmg rmai yang suke termasuklah diri ain sendiri..kadang2 tu kalau bukan time raye pn ain buat untuk makan di depan tv..kalau yg ni,ain xbuat dlm paper cup..ain buat mcm chipsmore je tgk kat SINI..lg senang cmtu.. ;p

Pesanan:
1. Bakar jgn sampai rentung,k? Hehe..
2. Ade mase nanti ain uplod pic. Buat mase ni tak boleh nk upload sbb pkai handphone je update blog..internet kat umah problem..
3. Pembetulan entri lepas; bukan biskut coklat chip tp biskut coklat rice..
4. Kalau tak kuat manis,better kurangkan brown sugar..ain pn letak dlm 3/4 cawan sahaja..
5. Pakai paper cup kecik yang dipkai ntk cornflakes bermadu tu..
6. Selamat mencuba.. :)


8 comments:

Mr Noble said...

chop2,
handphone apa tu bleh digunakan utk update blog?
ada guna software apa2 ke utk update blog tu?

ainz said...

Noble..ain pkai smartphone.. :)

syahira ariff said...

wahhhh!
thanx aien!
senang gak eh kalau tgk gradient dia
tak sabar nak buat!

nabilah_2908 said...

hmm...menarik gak ni...boleh la try buat nnti.. :)


jom ke APA KATA HATI pulak,
CARA MELETAKKAN LINK BERSAMA KOMEN PART 2

nas said...

sedapnyer..
leh hantar kat aku satu kotak? hehehehe
xpandai buat la..

ainz said...

Syahira,
Ingredient senang cari..nk buat pn senang..main masuk2 je..xrugi try.. :)

Nabilah,
Cuba jgn xcuba..hehehe..

Nas,
Suruh la gurlfren buat..senang je pn..nk brp byk kotak pn bleh.. :p :p

ciK LyndaWawa igUana said...

bestnye biskut tu...
nak2!!=) hehehe

kirim sini....

PRETTY PRINCESS said...

nice.....