Friday, October 15, 2010

Kawen oh Kawen

Salam..

Bercakap pasal kawen, korang perasan tak...atuk nenek kita dulu-dulu sume kawen awal..opah ain kawen masa dia berusia 14 tahun..atuk ain pulak time tu berumur 22 tahun...uuuu...muda sangat2..bayangkanlah..form 2 dah kawen...hik3...


[Sweet couple..atuk n opah..]

Lagi satu,mereka berkahwin dengan insan yang mereka tak kenali..jodoh mereka telah diaturkan oleh mak dan ayah kedua-dua belah pihak..alhamdulillah..walaupun jodoh mereka diaturkan, mereka boleh hidup bahagia hingga ke akhir hayat..macam opah n atuk ain..itulah nikmatnya bercinta selepas kawen..ngeee...

Trend bercinta dulu sebelum kawen pulak dah diamalkan dari zaman mak ayah kita lagi..tak dinafikan pakcik2 makcik2 mak n ayah ain...semua kawen atas pilihan sendiri..bukan pilihan atuk n opah ain lagi..mereka dah pandai bercinta2 dan pilih pasangan mengikut kehendak masing2..mungkin banyak terpengaruh dengan filem2 hindustan,kot... ;p

Ain pulak nanti cane, ek??? time nana bertunang haritu..kami2 yang bujang ni bersembangla pasal persiapan kawen...related la dengan kenduri yang kitorang datang,kan...kalo tak, takde mane nye nak cakap pasal kawen ni...hik3..bincang punye bincang..last2 ain cakap.. "Korang ni plan dah baek punye..tapi calon suaminye takde..tak cukup syarat sah kawen,tau tak?? ahahaha..." Revision balik..syarat sah perkahwinan ada lima :

SISWA : Suami, Isteri, Saksi, Wali, Akad..

Well...biase lah..dah pergi kursus kawen la katekan..mestilah ingat lagi...hik3..calon tadak ain woi....cana hang nak kawen...ahaha..rilek la..masa panjang lagi...mane tau kot2 dapat jodoh macam Syeikh Muzaffar ke...kacak + genius..hohoho...InsyaAllah..kalau ade jodoh, ain kawen...takde jodoh, duduk la diam2..jangan kacau umah tangga orang..tak baik... (ke situ pulak peginye... ;p )


Jom kawen!

15 comments:

Along Tapa said...

dolu2 org kawen muda tapi boleh bertahan sbb takut nak langgor hukum beb...teguran laki memang ikut..syurga bini ditapak kaki laki... ni jam lak, kawen muda ke tua jadik kejap jek sbb taktau benda tu...asal laki tegur jek,dah bukan syurga bini di tapak kaki laki...ayat dah jadik lain...apa syurga2??gua tapak lu guna kaki gua baru tau...huhu

Gorengbaek - Proses-proses Along update blog

Anna Boleyn said...

salam.

memang lain dulu and skang kan. skang ni ada lagi ke tak ekk yang kawen ikut pilihan mak ayah?


p/s : ini misi membalas 172 komen! batch kedua selepas membalas komen dari 98 blogger. wawawa.. its okay.. demi kalian semua yang selalu tinggalkan komen di HLN. Tanda penghargaan. Thank you so much! :)

HonEyBuNNy said...

hehhehe...tol tu....org dulu kawin muda2 kan....ila pun dah amik kursus tawin..ehheh

nabilah_2908 said...

wah...dh ambil kursus kahwin.. ;)

org dulu n sekarang mmg tk sama..tp kan..kalau parent ain cuba nak jodohkan ain dgn pilihan mereka...ain nak tak...? ;)

jom ke APA KATA HATI pulak,
KONTEST MORTAR BOARD

nabilah_2908 said...

p/s : ain kena TAG :)

ciK LyndaWawa igUana said...

ain nak kawen jodoh diaturkan ke?
tet....
hehehe


semoga berbahgia ye..

ciK LyndaWawa igUana said...

owh..
komen mulut org muncung ye?
hahahaha

ciK LyndaWawa igUana said...

tak yah carik org..
nanti org uplod gambar ..
hehehe...

gimik je tu...
=)

berpeluh tak carik org??hahaha

kate penat..

ainz said...

Along Tapa:
Amboi2..sesedap rase je mengate pmpn,ek?xsume pmpn camtu,weh..dan lelaki pn bukan baik sangat..bende ni jadi atas sebab dua2..bukan sebelah pihak je..

Anna:
mungkin ade kot..tapi tak byk..mereka buat cmtu mgkin sbb nak jage keturunan keluarga..

ainz said...

Ila:
hehehe...same lah kita..kursus kawen yg u anjurkan jauh lebih murah dari yang kat luar..kan3...

Nabilah:
tengokla...kalau berpendidikan agama..pandai hormat orang tua..rajin bekerja..ain rase xjadi masalh untuk setuju..ngeee...

ainz said...

Wawa:
hehehe....boleh je kalo kene ngn taste ain..hik3..eleh..dia dah ade arjuna..xperlu nk risau lagi..lalala...

ps: muncung2 pun...still comel jugak.. ;p

mR.sYaH said...

arap2 ain dapat calon suami yg baik..

awal ambik kursus yerk.. apa2pun xkisah kahwin pilihan keluarga atau sendiri yg penting kita kena nilai dulu calon kita.. sekurang2nya kita tak menyesal kemudia hari nntkan..

ainz said...

thanx syah... :)

Mr Noble said...

org zaman skang kawin lmbt sebab nak kene kumpul duit byk2 dulu baru leh kawin.

dulu masa sy pegi kursus kawin, semua datang berkapel, agaknya kalau ada yg bukan kapel kat situ, mesti terasa pelik :p

tak kesah la jodoh dgn sape pon, janji hidup bahagia :D

anyway, kawin tu best! :D

ainz said...

time sy pegi kursus kawen pulak,rmai je yang single..slumber je..heee..mgkin sebab anjuran u,kot..student pn join,la..murah..dpt makan free lagi..hee..

PS: kamu bertuah dpt wife yg baek.. ;)